Slovenská sporiteľňa ako hlavný partner Slovenského olympijského tímu nepodporuje v Riu len športovcov. Pre športových fanúšikov, ktorí vycestujú na olympijské hry, pripravila niekoľko užitočných rád ako čo najpohodovejšie bankovať v Brazílii.

Pri ceste do zahraničia je optimálne kombinovať hotovostné platby s platením kartou. Platobné terminály sú v Brazílii pomerne rozšírené, a v reštauráciách, hoteloch či v obchodoch by ste nemali mať problém zaplatiť kartou. Užitočné je mať pri sebe minimálne dve rôzne platobné karty (Visa aj MasterCard či Maestro, z toho jednu embosovanú). Aj pre prípad, že by ste jednu z nich stratili alebo vám ju ukradli. Keďže Visa patrí medzi hlavných partnerov olympiády, na športoviskách a ich okolí budú obchodníci prijímať len tieto karty.

Keď hotovosť, tak nižšiu

V Riu budete potrebovať hotovosť najmä v doprave. U taxikárov  a u pouličných predajcov by ste mohli uspieť aj s eurami či americkými dolármi. Ak budete potrebovať domácu menu, reál, použite bankomaty priamo v pobočkách bánk či v hoteloch. Vyhýbajte sa bankomatom v bočných uličkách. Okrem krádeže sa môžete stať obeťou skimmingu, keď na bankomate bude nainštalované čítacie zariadenie, ktoré skopíruje vaše údaje z karty vrátane PIN kódu. Výber z bankomatu v Brazílii stojí 5 eur. Odporúčame vyhýbať sa službe Dynamic Currency Conversion (DCC), pri ktorej ponúkajú bankomaty či obchodníci možnosť vybrať si, akým kurzom bude transakcia prepočítaná. Často totiž ponúkajú nevýhodnejší kurz.

Kartu treba čo najskôr zablokovať

Ak platobnú kartu stratíte alebo vám ju ukradnú, okamžite kontaktujte Klientske centrum a kartu si nechajte zablokovať. Zablokuje sa hneď potom, ako o to požiadate. Prestane fungovať, takže ju nie je možné zneužiť. Do Klientskeho centra sa dovoláte kedykoľvek aj zo zahraničia (+421 2 58 26 81 11, +421 910 111 888), pretože pracuje nepretržite.

Cestovné poistenie ku karte

Bez cestovného poistenie sa môže dovolenka či výlet do zahraničia poriadne predražiť. Slovenská sporiteľňa ponúka ku svojim platobným kartám cestovné poistenie už od 15 eur ročne. Okrem iného zahŕňa liečebné náklady, poistenie batožiny či zodpovednosti za škodu a tiež odškodnenie pri úraze.

Každou platbou olympijskou kartou podporíte našich olympionikov!

Slovenská sporiteľňa vlani predstavila unikátny projekt na podporu Slovenského olympijského tímu Rio 2016 a slovenského športu. Prispieť môže každý jednoducho, platbou olympijskou kartou s fotkami našich športovcov. Platobnú kartu z limitovanej edície môžete získať zadarmo a za každú platbu pošle Slovenská sporiteľňa 0,1 % sumy na transparentný účet Slovenského olympijského tímu. Najväčšia banka na Slovensku je súčasne hlavným partnerom Slovenského olympijského tímu.

Olympijské karty je možné získať online cez internetbanking na www.slsp.sk alebo v každej našej pobočke. Limitovaná olympijská edícia platobných kariet Visa Classic a Visa Electron sa vydáva od 1. novembra 2015 do 31.augusta 2016. Platnosť kariet je rovnaká ako štandardne, teda 3 roky.