Včelár Viktor Wercholák: Mať kvalitný med nestačí

Čo to s návštevníkom domčeka spraví?

Je to veľmi dobrá forma relaxu, odpočinku. Včely ovplyvňujú psychiku ľudí aj fyzické zdravie. Vidím to aj na sebe – keď človek otvorí úľ, okolitý svet prestane existovať, čas akoby prestal plynúť. Vo východnej Európe využívajú takéto apidomčeky na liečbu rôznych chorôb. Ja si netrúfam stanovovať diagnózy, to nechám na odborníkov a lekárov. Chcem len ponúknuť ľuďom možnosť vyskúšať si to.

Niektorým to aj pomohlo, pre iných je to minimálne netradičný zážitok. Pobyt v domčeku upokojuje myseľ, prospieva krvnému obehu, znižuje tlak. Dá sa prísť na hodinku, dve, alebo na noc. Ohlasy sú veľmi dobré, ľuďom sa to páči, vracajú sa. Každý deň tu niekto je.

Žijú včely v domčeku inak ako tie, ktoré máte vonku v úľoch na lúke?

Je to takmer to isté, akurát v zimných mesiacoch je tu o pár stupňov vyššia teplota. Na jar to včelám prospieva v rozvoji, ale časom sa všetko vyrovná. Inak včely lietajú na tie isté rastliny a takisto produkujú med. Včelstvá v apidomčeku nechováme prioritne pre med, chceme hlavne, aby boli v perfektnej kondícii, zdravé a prinášali čo najviac úžitku sebe aj návštevníkom domčeka.

Študovali ste archeológiu, neskôr ste pracovali v stavebníctve a v rodinnom pneuservise. Kde sa v tom všetkom objavili včely?

Začalo sa to asi pred desiatimi rokmi. Mali sme suseda – včelára. Fascinovalo ma to, chcel som mu pomáhať a začal som s ním chodiť na kočovky, čo je sťahovanie včelstiev za znáškou. Tak som pričuchol k tomu remeslu. Keď sme sa dali dokopy s teraz už manželkou, snívali sme, že si na týchto pozemkoch v Dubovej vybudujeme farmu. To som ešte netušil, že tu budem mať včely.

Povedal som si, že začnem s dvoma rodinkami, aby nám opelili úrodu a priniesli nejaký med. Ale z roka na rok som tie počty zvyšoval, z dvoch rodín boli štyri, potom osem, šestnásť... Teraz ich máme 50.

Včelárenie bolo doteraz skôr hobby popri práci, ale za tých päť rokov, čo sa farme venujeme, som si uvedomil, že raz by som to chcel zužitkovať a spojiť biznis s tým, čo ma baví. Začiatkom tohto roka som založil firmu a už niet cesty späť.

Máte rodinu, dve malé deti. Neobávali ste sa rizika? Čo vás presvedčilo dať sa na podnikanie?

Vedel som, že na začiatku budem potrebovať investovať relatívne dosť peňazí. Už len marketing a propagácia sú finančne náročné a taký kapitál som nemal. Na druhej strane je novozaložená eseročka pre banku rizikový subjekt. Ale dozvedel som sa, že Slovenská sporiteľňa má program pre začínajúcich podnikateľov, tak som si povedal, že to vyskúšam.

Ujala sa ma Adriana Rakúsová, ktorá sa stará o začínajúcich podnikateľov v Trnavskom kraji. Páčil sa jej môj zámer. Vypracoval som biznis plán, prebrali sme spolu rôzne alternatívy, nastavili sme si podmienky, veci, na ktoré by som úver využil, aby mi to pomohlo v podnikaní. A napokon sa nám podarilo financie získať. Celkovo mi to pomohlo lepšie porozumieť biznisu, lebo to nie je len o chove včiel. Treba si všetko dokonale prerátať, zistiť, či sa to oplatí, alebo nie.

Na čo ste úver použili?

Mohol som naplno rozbehnúť hlavne marketingové veci, bez ktorých to dnes nejde. Nechal som si navrhnúť logo, identitu našej značky, webstránku, grafické prospekty, prezentácie pre klientov, teraz ideme robiť propagačné videá a produktové fotky, aby sme ukázali, čo reálne robíme s včelstvami. Nestačí mať kvalitný med a pekný domček, treba to vedieť na úrovni odprezentovať.

Časť úveru sme použili na vybavenie, napríklad plničku medu a zariadenie na vytápanie vosku, čo zjednoduší a zefektívni prácu. Môžem tiež nakúpiť materiál na nové úle, prípadne na stavbu ďalšieho apidomčeka.

Základom včelárstva je med. Čo je pri jeho produkcii dôležité?

Pôvodne sme začali chovať včely, aby sme mali kvalitný med pre rodinu, známych a susedov. Toho sa držím a o všetky včelstvá sa starám tak, ako keby ten med mal byť iba pre nás a naše deti. Včelstvá donášajú do úľa z rastlín nektár, ktorý je tekutý. Včely ho musia spracovávať, odvetrávať vodu. My vytáčame med, až keď je dokonale zrelý. Musí mať predpísaný obsah vody, maximálne 18 percent. Vtedy je veľmi hustý, aromatický, sú v ňom koncentrovanejšie všetky chute.