Pivovar Rye Island: Cesta k rodinnému biznisu je vytrvať a nevzdávať sa

Počas rodičovskej dovolenky spolu s manželom rozbehli vo Veľkom Mederi remeselný pivovar, otvorili piváreň a ich výrobky si úspešne nachádzajú cestu k čoraz väčšiemu počtu zákazníkov. O varení piva, rodinnom podnikaní a skĺbení rodičovských povinností s úlohou konateľky v začínajúcej firme hovorí Monika Baranyai.

Kočovné varenie funguje vlastne na faktúry. Po navarení piva vystaví pivovar faktúru a pivo sa stáva majetkom kočovného pivovaru. Robia to firmy, ktoré nemajú finančné prostriedky na zriadenie vlastného pivovaru. Väčšinou neskôr prejdú z kočovného na kamenný pivovar.

Je náročné namiešať vlastné pivo?

Je to subjektívne a vyžaduje si to aj istú úroveň fantázie. Manželovi na to na začiatok stačil jednodňový kurz. Samozrejme, popritom preštudoval veľa literatúry, či už v knižnej, alebo v internetovej forme.

V marci 2019 sme s Beerstation mali celoslovenskú akciu a rozviezli nám pivá do všetkých prevádzok v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Žiline, Martine, Prešove a Košiciach. Po tejto akcii, v prípade nadbytku produkcie, zvykneme naďalej zásobovať aj ich mimobratislavské prevádzky.

Ďalej možno ochutnať naše pivá aj pivárni Labeerint v Šali alebo v podniku Nosztalgia v Dunajskej Strede. V letnej sezóne dodávame fľaškové pivá aj do Komárna. Okrem spomenutých máme ešte dvoch – troch nepravidelných odberateľov.

Je niečo čo by ste s odstupom času v podnikaní urobili inak? Ak áno, čo by to bolo?

Určite by sa niečo našlo, ale vzhľadom na podmienky a situáciu v danom čase by sme nevedeli konať inak.

Čo by ste odporučili začínajúcim podnikateľom?

Vytrvať a nevzdať sa.