Aktualizované 19. decembra 2022

Slovenská sporiteľňa získala prestížne medzinárodné ocenenie Najlepšia banka na Slovensku  ̶  Euromoney Awards for Excellence 2022. Od roku 2011 je to tak už siedme ocenenie, ktoré najväčšej banke udelil britský odborný magazín Euromoney. Ocenené boli aj ďalšie banky v rámci skupiny Erste, ktorá sa súčasne stala najlepšou bankou v regióne strednej a východnej Európy. V novembri sa stala Slovenská sporiteľňa Bankou roka 2022 aj podľa Trend Top. Na vrchol rebríčka slovenských bánk sa Slovenská sporiteľňa vrátila po dvoch rokoch. 

„Veľmi si vážim, že renomovaný magazín Euromoney ocenil nielen naše vynikajúce biznisové výsledky, ale aj úspešnú transformáciu z tradičnej banky na digitálneho lídra a aktivity v rámci udržateľného podnikania. Verím budúcnosti tejto krajiny, a preto sa snažíme ako banka tvoriť finančné zdravie a prispievať k tomu, aby sa tu ľuďom dobre žilo a podnikalo. Veľké ďakujem patrí predovšetkým mojim kolegyniam a kolegom, rovnako tak klientkam a klientom, bez ktorých by sme tento medzinárodný úspech nikdy nedosiahli,“ povedal Peter Krutil, generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Ocenenia sa odovzdávali už tradične v Londýne, Slovenská sporiteľňa sa tak ocitla v spoločnosti najvýznamnejších bankárov z celého sveta. „Som veľmi vďačná a hrdá zároveň, že odborná porota prestížneho časopisu Euromoney vníma a oceňuje snahu a starostlivosť celého tímu Slovenskej sporiteľne o svojich klientov, o to čo potrebujú, o spoločnosť v ktorej žijeme a o jej budúcnosť. A že to robíme s invenciou a s využitím moderných digitálnych riešení,“ povedala Mária Valachyová, riaditeľka stratégie a klientskej skúsenosti Slovenskej sporiteľne, ktorá cenu prebrala.

Ocenenia Euromoney Awards for Excellence sú považované za najuznávanejšie vo finančnom svete, založené boli v roku 1992 ako prvé svojho druhu vo svetovom bankovom sektore. V tomto roku sa o prestížne ceny uchádzal rekordný počet bánk. Banky hodnotí odborná porota zložená z odborníkov tohto magazínu a novinárov. Tí každoročne hodnotia kvalitu poskytovaných služieb klientom, hospodárske výsledky či inovatívny prístup. Odborný mesačník Euromoney, ktorý sa špecializuje na bankové a kapitálové trhy, je rešpektovaným zdrojom informácií v oblasti globálnych financií.

Ďalšie ceny pre Erste Group

Cenu pre najlepšiu banku si tento rok odniesli aj dcérske spoločnosti skupiny Erste v Rakúsku a Rumunsku. Súčasne Erste Group získala cenu pre najlepšiu banku v regióne strednej a východnej Európy.

To, že sme boli vyhlásení za najlepšiu banku v strednej a východnej Európe je ocenením nášho úspechu v rámci poskytovania služieb klientom a tiež zapájania všetkých zúčastnených strán v náročných podmienkach nášho regiónu. Toto ocenenie spolu s ďalšími cenami pre najlepšiu banku v dcérskych spoločnostiach v Rakúsku, Slovensku a Rumunsku potvrdzuje našu veľmi silnú pozíciu vedúceho poskytovateľa finančných služieb vo východnej časti EÚ, kde sa chceme etablovať ako spoločnosť starajúca sa o finančné zdravie regiónu a ľudí, ktorí tam žijú,“ povedal Willi Cernko, generálny riaditeľ Erste Group.  

Ocenenie od Trendu

Slovenskú sporiteľňu v závere roka ocenil aj ekonomický magazín Trend. „Potvrdili sme pozíciu lídra na trhu. Je to pre nás pocta, ale aj záväzok do budúcnosti, aby sme pokračovali v inováciách, ktoré prinášame našim klientom,“ uviedol Norbert Hovančák, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za firemné financovanie.

Cenu Trend Top Banka roka získala sporiteľňa za to, že ako najväčšia banka „ukazuje jasný trend, akým sa bankovníctvo uberá,“ poukázal Trend. „Napriek tomu, že banka ako celok rastie, jej fyzická prítomnosť ustupuje digitálnym riešeniam. Tento druh zoštíhlenia banka umožňuje dosahovať lepšie finančné výsledky. Banka dokázala výrazne zvýšiť aj návratnosť vlastného kapitálu, ktorá reprezentuje ziskovosť spoločnosti v čase, keď bankový sektor rástol aj pod vplyvom nízkych úrokových sadzieb,“ doplnil Trend.