Cena ropy sa v pondelok dostala na doteraz nevídané úrovne. Májový kontrakt americkej ropy WTI sa najprv počas dňa prepadol na najnižšiu úroveň od roku 1998, no neskôr v strate pokračoval a skončil po prvý raz v histórii v mínuse. Cena WTI ropy tak doslova skolabovala o viac ako 300 % a včerajšie obchodovanie uzavrela na -37,6 USD/barel. Negatívna cena v tejto dodávke zjednodušene znamená, že predávajúci za odber svojej ropy v máji kupujúcemu ešte zaplatí. Takýto vývoj bol spôsobený dvoma faktormi.

Stojí za tým blížiaci sa koniec obchodovania májovej dodávky ako aj obavy zo skorého naplnenia kapacity amerických zásobníkov a nedostatku dopytu. Aj keď WTI ropa sa už od svojho pondelňajšieho dna odrazila, obchodovanie májového kontraktu dnes končí a je možné, že sa ku koncu dňa zopakuje podobný scenár ako včera.

Dôležité je zdôrazniť, že v záporných hodnotách sa ocitol len májový kontrakt americkej ropy. Júnový kontrakt na WTI ropu s exspiráciou o mesiac (19. mája) tiež zaznamenal pokles v cene, no viditeľne miernejší, keď sa včera znížil o 18 % na 20,4 USD/barel.

Severomorská ropa Brent, ktorá má pre Európu najväčší význam, sa taktiež obchoduje na nízkych úrovniach. Cena júnovej dodávky Brent-u sa v pondelok znížila na 25,7 USD/barel a dnes pokračuje v poklese.

Celkovo je svetová cena ropy na rekordne nízkych úrovniach. Ani dohoda OPEC-u a spojencov na čele s Ruskom, že v máji a júni znížia ťažbu o 9,7 mil. barelov denne, totiž viditeľnejší rast cien ropy nepriniesla.

Aj v ropnom svete dominujú obavy ohľadom vplyvu pandémie COVID-19 na globálne hospodárstvo a s tým súvisiaci dopyt po rope. Momentálne totiž svet nepotrebuje ropu v takom množstve ako zvyčajne.

Upokojenie situácie by prinieslo vyrovnávanie ponuky a dopytu na ropnom trhu. Momentálne je dopyt ochromený pandémiou, takže objemy vyťaženej ropy by sa mali znižovať a zmierňovať veľký previs ponuky na trhu. Značným obmedzením ťažby by sa trh mohol postupne vyrovnávať a keď sa začne znovu oživovať dopyt  po rope, aj ceny tejto komodity budú mať priestor na postupný rast z rekordne nízkych úrovní.