Slováci sa pred štátnymi sviatkami výraznejšie predzásobujú, najmä potravinami. Minuloročné sviatky boli spomedzi okolitých krajín v rámci cezhraničného nakupovania  žatvou pre českých a rakúskych obchodníkov. Slováci tam dva dni pred Vianocami minuli dokopy vyše 92- tisíc eur, z toho v susednom Rakúsku to bolo až 50-tisíc eur. Tu sa do veľkej miery podpisuje vplyv rakúskych vianočných trhov, ktoré sú u Slovákov veľmi obľúbené. V Česku a Rakúsku Slováci vlani počas dvoch dní pred Vianocami vykonali vyše 2,3-tisíc transakcií.

Ako ukázala analýza Slovenskej sporiteľne na vzorke 1,5 milióna klientských kariet, počas sviatkov v menšej miere Slováci nakupujú u lokálnych obchodníkov potraviny, drogériu a nákupy realizujú aj na čerpacích staniciach. V susedných krajinách nakupujú tesne pred sviatkami ale aj počas nich okrem potravín, oblečenia a drogérie aj záhradnícke či športové potreby.

Priemerná suma jedného cezhraničného nákupu bola vlani v prípade Česka na úrovni 22 eur, v susednom Rakúsku bola suma vyššia, a to až na úrovni 30 eur. Najmenej pred sviatkami nakupujeme v Maďarsku, vlani spomedzi okolitých krajín to bolo najmenej, približne za19- tisíc eur. V Poľsku Slováci vlani 22 a 23. decembra minuli takmer 22- tisíc eur.

Vianoce sú pre mnohé firmy obchodnou príležitosťou a výzvou. V celoeurópskom porovnaní podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat zaznamenáva jeden z najväčších sezónnych rastov predaja hračkársky a potravinársky priemysel. Najmä predaj hračiek celoeurópsky rastie už na jeseň.

„Celkovo však vianočné sviatky nahrávajú maloobchodníkom, nakoľko sú ich tržby v tomto období najvyššie počas roka. V priemere sú tržby maloobchodu len počas decembra vyššie oproti ostatným mesiacom roka o zhruba 10 až 20 %. Najvyšší nárast tržieb je tradične u predajcov potravín, elektroniky, kozmetiky či športových potrieb. Na druhej strane, po mesiaci žatvy prichádza pre obchodníkov pokles, ktorý prichádza so začiatkom roka, kde majú ľudia tendenciu viac šetriť, a to práve po mesiaci hojnosti. Vtedy sa tržby obchodníkov znižujú v priemere o 10 %, a to aj napriek tomu, že v tomto čase štartujú aj januárové výpredaje,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Slovenské domácnosti v priemere minú na vianočné nákupy do 500 eur. Najčastejšie nakupujeme kozmetiku, hračky, knihy, oblečenie, veci do domácnosti či kuchyne, ale aj mobily, elektroniku a elektrospotrebiče. Podľa údajov Slovenskej sporiteľne práve dospelí pracujúci len na darčeky dokážu minúť okolo 250 eur a viac. Do vianočného nákupu sa započítava aj nákup potravín či náklady na cestovanie, nakoľko mnohí na Vianoce cestujú niekoľko stoviek kilometrov domov.

Slovenská sporiteľňa, a. s., oddelenie korporátnej komunikácie
Lenka Buchláková, analytička, tel.: 0904 519 308, e-mail: buchlakova.lenka@slsp.sk