Digitalizácia peňazí prináša množstvo výhod aj pri cestovaní. Aj vďaka tomu každý rok prudko rastie objem peňazí, ktoré Slováci minú v zahraničí počas dovolenkového obdobia. Slováci platia v zahraničí čoraz viac aj bezkontaktne či mobilom cez službu Google Pay. Navyše, v mnohých krajinách sa bez platobnej karty dnes už nezaobídete – najmä ak potrebujete rezervovať hotel alebo si požičať auto. Poznáte však všetky tipy a triky ako platiť kartou na dovolenke?

Desatoro ako platiť kartou na dovolenke

  1. Pred odchodom na dovolenku si skontrolujte platnosť karty (limity, aktiváciu a podpis), 
  2. zoberte si aspoň dve platobné karty, ideálne rôznych kartových spoločností (najmä Visa a Mastercard), z toho jednu embosovanú, 
  3. ak máte kreditku, zoberte si ju. V hoteli či autopožičovni vám debetná karta nemusí stačiť, 
  4. najmä pri cestách do exotickejších krajín si overte, či je karta v danej krajine akceptovaná, 
  5. aktivujte si ku karte cestovné poistenie (Mastercard World to má automaticky),
  6. odkladajte si doklady z platieb kartou kvôli prípadnej reklamácii, 
  7. platobnú kartu majte pri platení vždy pod dohľadom, 
  8. uložte si do telefónu číslo klientskeho centra banky. Pri strate či krádeži karty pomôže, 
  9. za zmrzlinu na pláži kartou asi nezaplatíte, vezmite si so sebou pre istotu aj nejakú hotovosť, 
  10. pri výbere z bankomatu mimo eurozóny uprednostnite výber bez prepočtu.

Medziročný rast platieb takmer o 20 %

Slováci platia v zahraničí stále viac kartami, počet platieb rastie medziročne o takmer 20 %. „Podľa našich údajov o platbách kartami kraľuje dovolenkovým destináciám už tradične Chorvátsko, za ktorým nasleduje Taliansko a Španielsko. Vlani sme zaznamenali rast objemu platieb vo všetkých tradičných destináciách vrátane Turecka, ktoré sa v minulosti výrazne prepadlo,“ hovorí Milan Bednár, vedúci denného bankovníctva a vkladov Slovenskej sporiteľne. Slováci podľa neho čoraz viac platia bezkontaktne. „Tento rok očakávame už aj prvé dovolenkové bezkontaktné platby cez Google Pay, keďže vďaka tomuto inovatívnemu riešeniu môžu dovolenkári na mnohých miestach platiť iba prostredníctvom smartfónu, ktorý majú vždy poruke,“ dodáva Bednár.

Týždňovú dovolenku mimo domova si môže dovoliť viac Slovákov ako v minulosti

Podľa posledných dostupných údajov Eurostat-u si týždňovú dovolenku mimo domova nemohlo dovoliť 45 % Slovákov, pred desiatimi rokmi to bolo takmer 60 %. „Ekonomická situácia na Slovensku sa zlepšuje. Výrazné oživenie na trhu práce pomáha zvyšovať disponibilný príjem domácností. Očakávame, že rast miezd okolo 5 % sa udrží aj v najbližších rokoch. To samozrejme môže zlepšiť aj dostupnosť dovoleniek pre Slovákov,“ povedala Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Pozor, exotickú hotovosť si domov nenoste

Sú krajiny, ktoré vývoz svojej meny do zahraničia limitujú či dokonca zakazujú. Navyše, na Slovensku je možné zameniť naspäť na eurá len vybrané meny a aj tie len v bankovkách, mince nevymeníte. Ak vám na konci dovolenky zostane nejaká hotovosť, môžete:

  • menšie čiastky minúť na suveníry, 
  • väčšie sumy zameniť naspäť na eurá ešte v danej krajine, 
  • pár drobných si nechať ako suvenír, v prípade exotických mien možno aj ako darček pre blízkych 

Ako je to s platením a poplatkami:

  • majitelia Osobných účtov od Slovenskej sporiteľne neplatia za výbery z bankomatov skupiny Erste v zahraničí žiaden poplatok za výber, 
  • výber eurovej hotovosti z bankomatu inej banky v krajinách EHP (Európsky hospodársky priestor) v eurách - 2,50 eura, s Osobným účtom Exclusive je aj takýto výber bez poplatku,
  • iný bankomat v zahraničí – 5 eur, 
  • poplatok za spracovanie platby či výberu v inej mene ako EUR predstavuje v Slovenskej sporiteľni 2 percentá z hodnoty transakcie, maximálne však 3 eurá. Ide o úplne bežný poplatok, no väčšina bánk ho má zakomponovaný do výmenného kurzu, takže klient ho nevníma samostatne. „My chceme, aby klient vedel, za čo platí, preto sme sa rozhodli pre takýto transparentný spôsob,“ vysvetľuje Bednár.

Dynamický prepočet (DCC - Dynamic currency conversion) – áno či nie?

Pri výbere cudzej meny z bankomatu v zahraničí sa môžete stretnúť s tým, že bankomat vám ponúkne možnosť zúčtovať výber priamo v eurách (s dynamickým prepočtom) alebo bez prepočtu v mene, ktorú vyberáte. Výhodou dynamického prepočtu je, že priamo v bankomate vidíte presnú čiastku, ktorá vám odíde z účtu (okrem prípadného poplatku za výber). Negatívom je spravidla menej výhodný výmenný kurz. „Ten určuje prevádzkovateľ zahraničného bankomatu a prax ukazuje, že klienti, ktorí si zvolia výber bez prepočtu, zaplatia v konečnom dôsledku menej. Rozdiel môže predstavovať aj niekoľko eur,“ upozorňuje Bednár. Pri výbere bez prepočtu sa transakcia prepočíta kurzom kartovej spoločnosti, ktorý je zvyčajne výhodnejší.