Futbal, hokejbal, volejbal či hádzaná. Všetky tieto športy a mnohé iné si budú môcť zahrať deti a mládež na novom multifunkčnom ihrisku v Levoči, ktoré postavila Nadácia Slovenskej sporiteľne pri Gymnáziu sv. Františka Assiského na Kláštorskej ulici. Okrem školákov sa môžu tešiť aj miestni obyvatelia, ktorým bude ihrisko k dispozícii mimo vyučovacích hodín. Nadácia financuje výstavbu multifunkčných ihrísk po celom Slovensku už od roku 2010. Doteraz investovala do 26 ihrísk približne 1,35 milióna eur. 

Ihrisko slávnostne otvorili primátor Levoče Milan Majerský, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne Danica Lacová a riaditeľ odboru verejného a neziskového sektora Slovenskej sporiteľne Vladimír Krno. Hracia plocha ihriska má rozlohu 600 m2, čo je dostatočný priestor pre väčšinu bežných športov rozvíjaných v slovenských podmienkach. 

„Nadácia Slovenskej sporiteľne sa dlhodobo venuje podpore športu. Vybudovali sme už 26 multifunkčných ihrísk v rôznych regiónoch Slovenska. Tešíme sa, že nové ihrisko pribudlo s našou podporou v Levoči, kde sa deti, mládež i ďalšie generácie môžu venovať pohybu a aktívne tráviť voľný čas. Veríme, že ihrisko obohatí obyvateľov mesta, ktorí budú viac športovať na čerstvom vzduchu a tak posilňovať svoje zdravie,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

„Teší ma, že sa naštartovala spolupráca medzi mestom a Slovenskou sporiteľnou. Školy, ktoré budú ihrisko využívať, si to po rokoch zaslúžia, a preto si vážime túto pomoc. Na ihrisku budú môcť športovať nadaní žiaci z gymnázia, hendikepované deti zo špeciálnej školy, ale aj žiaci zo zdravotníckej školy, ktorí budú v budúcnosti pomáhať iným,“ povedal Milan Majerský, primátor Levoče.

Každé z 26 ihrísk je umiestnené vedľa školy a slúži predovšetkým žiakom. Mimo vyučovacích hodín sú však ihriská celoročne sprístupnené všetkým okolitým komunitám. Športovať teda môžu všetky deti, mládež a celé rodiny žijúce v danej oblasti. Ihrisko je možné využiť na kolektívne športy, ako sú hokejbal, malý futbal, volejbal či hádzaná.

Nadácia Slovenskej sporiteľne bola založená v roku 2004 a v súčasnosti patrí medzi najväčšie firemné nadácie na Slovensku. Vo svojej stratégii sa zameriava najmä na podporu projektov so širokým uplatnením v oblasti spoločenského života. Poslaním nadácie je aktívne pomáhať pri rozvoji spoločnosti prostredníctvom podpory kvalitných projektov. Nadácia Slovenskej sporiteľne nechce len darovať finančné prostriedky, ale prostredníctvom svojich aktivít dosiahnuť kvalitatívne spoločenské zmeny v oblasti kultúry, vzdelávania, vedy, športu, charity, tvorby a ochrany životného prostredia.