Klienti najväčšej banky na Slovensku budú používať len IBAN už od 30. januára. Slovenská sporiteľňa pripravila aj niekoľko pomôcok, aby svojim retailovým či firemným klientom definitívny prechod na nový formát účtu, čo najviac uľahčila. Vrátane kreatívneho videa, v ktorom vysvetľuje výhody IBAN-u. 

Formát účtu IBAN je súčasťou jednotného platobného systému SEPA, ktorým sa zjednotili podmienky posielania platieb v eurách cez banky krajín, ktoré do tohto systému patria. Hlavným prínosom zjednotenia je zrýchlenie a zlacnenie bankových transakcií. Práve tento mesiac končí na Slovensku prechodné dvojročné obdobie, počas ktorého mohli klienti používať aj súčasný formát bankových účtov vedených v slovenských bankách, známy ako BBAN.„Veríme, že prechod na IBAN nebude našim klientom spôsobovať žiadne komplikácie. V internetbankingu sme upravili obrazovky tak, aby po novom zobrazovali číslo účtu vizuálne rozdelené po štyroch znakoch. Tiež budeme posledných 10 čísiel IBAN-u (teda pôvodné číslo účtu klienta) zobrazovať tučným písmom. Pohodlné platenie klientom zabezpečia aj naše mobilné bankové aplikácie, v ktorých budú môcť využiť IBAN skener, platbu na mobil či skenovanie QR a čiarových kódov,“ vysvetľuje Katarína Kellenbergerová, riaditeľka platobného styku Slovenskej sporiteľne.

7 tipov ako zvládnuť život s IBAN-om

  • IBAN kalkulačka
    Ak aj po februári budete mať pri nejakej platbe k dispozícii číslo účtu príjemcu v starom formáte, môžete využiť kalkulačku Slovenskej sporiteľne. Tá vám ho prevedie do formátu IBAN.
  • Preddefinované platby
    Ak často posielate peniaze na rovnaký účet, nastavte si v internetbankingu preddefinované platby. Pri zadávaní príkazu stačí vybrať meno príjemcu, tak ako si ho sami označíte, a číslo účtu vo formáte IBAN sa doplní automaticky. 
  • Trvalé príkazy na úhradu
    Ak si príkazy stihnete nastaviť do konca januára, Slovenská sporiteľňa vám ich automaticky prepočíta na nový formát.  
  • Inkasá
    Automatický prepočet čísla účtu platí aj pri inkasách. 
  • Platby na mobil
    Sumy do 100 eur môžete poslať aj ako platbu na mobil priamo na telefónne číslo príjemcu.
  • Skenovanie QR kódov
    Ak máte smartfón a používate mobilné bankové aplikácie, využívajte skenovanie QR kódu z faktúr alebo čiarové kódy zo poštovývch poukážok. Načítané údaje si systém automaticky prevedie do príkazu.
  • Elektronické faktúry
    Z elektronických faktúr sa dá číslo účtu jednoducho kopírovať. Nezabudnite však vymazať medzery, ktoré sa uvádzajú v písomnej forme IBAN-u.  

Pozrite si, aké výhody má IBAN oproti starému formátu čísla účtu.