Naša budúcnosť je v rukách mladých ľudí! Aj preto sme sa rozhodli podporiť slovenských študentov v zahraničí a sprostredkovať im jedinečnú príležitosť letnej stáže v neziskových organizáciách po celom Slovensku. Ide tak o dlhodobú snahu zabrániť odlivu mozgov do zahraničia a pomôcť krajine k lepšej a prosperujúcej budúcnosti. Atraktívne platené pozície pomáhajú nielen vysokoškolákom k získaniu bohatých skúseností, ale aj ľuďom v ich okolí. Určené sú pre všetkých slovenských študentov na zahraničných či tuzemských vysokých školách, ktorí majú ambíciu pomáhať spoločnosti.  

Nadácia Slovenskej sporiteľne v spolupráci s neziskovou organizáciou LEAF odštartovala v lete projekt určený mladým slovenským vysokoškolákom – Leto na Slovensku. Exkluzívne miesta v známych neziskových organizáciách boli pre študentov zázemím pre získanie skúseností, ako aj príležitosťou na letné privyrobenie si. „Oslovili sme naše partnerské neziskovky, aby otvorili na leto pozície pre stážistov, a my sme im poskytli zdroje na ich mzdy,“ prezradila Barbara Henterová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Projekt aj vďaka finančnej podpore vzbudil v študentoch motiváciu ostať počas leta na Slovensku a získať prax v neziskovom sektore. K ponukám sa vysokoškoláci dostali jednoducho cez online portál Growni.sk. Ten ponúka prehľad aktuálnych stáží pre každého, kto má chuť pracovať na svojej kariére už počas štúdia. Hodnotným je v tomto prípade aj sociálny rozmer práce, pomoc ľuďom či snaha vybudovať zo Slovenska miesto pre kvalitnejší život. 

Práca môže byť aj zábava 

Andrea z festivalu Pohoda 2022

Dvadsaťštyriročná Andrea je študentkou brnianskej Masarykovej univerzity a zároveň absolventkou stážového programu v neziskovej organizácii OZ Do Pohody. Sympatická rodáčka z východného Slovenska má ku kultúre už od detstva veľmi blízko. Aj vďaka letnej stáži sa jej splnil dlhoročný sen a ona sa na 3 mesiace stala súčasťou úzkeho organizačného tímu festivalu Pohoda.  Ako najmladšia členka tzv. „Core teamu“ tak po boku zakladateľa Michala Kaščáka a riaditeľky partnerských vzťahov Dominiky Horňákovej pracovala na pozícii koordinátorky partnerských vzťahov. 

Festival Pohoda by sa bez podpory partnerov neuskutočnil, a preto musíte partnerov osloviť, komunikovať s nimi a dohadovať podmienky,“ hovorí Andrea o svojich skúsenostiach.  

Prácu na festivale odštartovala najskôr v kancelárii, odkiaľ sa začiatkom júla presunula na známe trenčianske letisko, kde si popri práci mohla užiť aj autentickú atmosféru. Vďaka stáži podľa jej slov získala predovšetkým nové organizačné skúsenosti.  

Andreu kedysi lákalo po ukončení štúdia zostať v zahraničí, no dnes má jasnú predstavu o svojej budúcnosti na Slovensku. K hlavným motiváciám patrí predovšetkým rodina, osobné záväzky a snaha zlepšiť budúcnosť kultúry na Slovensku.  

Malé kroky k veľkej zmene 

Martin z OZ Vagus

Pre mladých ľudí je sociálna pomoc často abstraktným pojmom, ktorý poznajú len z médií. Spoločnosť má voči ľuďom bez domova neraz predsudky a vníma ich ako nebezpečných. Martin, študent socioekonómie na rakúskej Vienna University of Economics and Business, sa rozhodol bojovať proti tejto stigme a zlepšiť život sociálne slabých ľudí v Bratislave.  „Chcel som stráviť leto zmysluplnou aktivitou, bolo to blízke môjmu študijnému odboru a videl som v tom zmysel. Okrem pracovných skúseností som vnímal aj ľudský faktor, ktorý je pre mňa veľmi dôležitý,“ povedal sympatický Bratislavčan.

K jeho cieľom mu dopomohla stáž v známom občianskom združení OZ Vagus, ktoré u nás pôsobí už od roku 2011. Neziskovka pomáha ľuďom bez domova v troch oblastiach – terénnej sociálnej práci, integračnom programe a prostredníctvom denného centra Domec, kde môžu získať pomoc v podobe ošatenia, jedla a základnej zdravotnej starostlivosti.

Okrem práce v teréne Martin pomáhal aj s dátami, ktoré mali priniesť ľuďom na ulici legislatívnu pomoc. Aktívne sa zaujímal o problematiku ukotvenia pojmu „človek bez domova“ v našich zákonoch. „Ak by sme v slovenskej legislatíve hľadali explicitné vysvetlenie pojmu ,človek bez domova‘, tak ho nenájdeme. Chceli sme sa preto pozrieť, ako to funguje v iných krajinách. Ako tento pojem definovať, ako ho ukotviť a ktoré aspekty berú jednotlivé krajiny ako smerodajné,“ povedal Martin. Podľa jeho slov by práve legislatívna úprava dokázala priniesť týmto ľuďom efektívnejšiu a adresnejšiu pomoc. 

Rakúsko, v ktorom aktuálne študuje, by mohlo byť podľa Martina v mnohých ohľadoch inšpiráciou, ako pristupovať k problematike z pohľadu štátu. Letnou stážou sa však jeho práca neskončila. Skúsenosť potvrdila jeho presvedčenie, že má zmysel vrátiť sa na Slovensko a venovať sa spoločensky dôležitým problémom.   

Stop politickej korupcii

Ema a Filip z Transparency International

Napriek tomu, že obaja študujú v zahraničí, rozhodli sa leto stráviť na Slovensku a svoj voľný čas venovať jesenným regionálnym voľbám. Motivácia prispieť k znižovať korupcie na Slovensku priviedla 23-ročnú Emu a jej o dva roky mladšieho kolegu Filipa k neziskovej organizácii Transparency International Slovensko. Letná stáž z programu Leto na Slovensku otvorila mladej dvojici dvere do národnej pobočky medzinárodne uznávanej inštitúcie. Leto v duchu investigatívnej práce obom prinieslo množstvo skúseností pri kontrole volebných kampaní nastávajúcich primátorov a županov. 

„Pracovali sme v tíme venujúcom sa monitoringu kampaní kandidátov do spojených jesenných volieb. Sústredili sme sa najmä na transparentné účty kandidátov a ich analýzu, rovnako aj ich fyzickú a online kampaň,“ hovorí Filip. Mladí študenti sledovali nielen výdavky kandidátov na predvolebné kampane, zdroje peňazí a spôsob ich použitia, ale hlavne dodržiavanie zákona.

Na všetky zistenia následne upozorňovali verejnosť.  „Podstatná bola podrobná analýza transparentných účtov kandidátov a kontrola toho, či je ich reklama označená za politickú,“ vysvetľuje Ema. Niektoré zo zistení mali dokonca schopnosť meniť verejnú mienku, pričom mali dosah aj na samotnú legislatívu. 

Pracovné nasadenie dvojice si získalo obdiv nielen ich rovesníkov, ale aj samotnej organizácie. Tá im ponúkla spoluprácu a pracovné miesto hneď po ukončení stáže. Obaja na pomoc verejnému sektoru nezanevreli a svoju budúcnosť vidia v obdobnej činnosti. 

Leto na Slovensku 2023 je tu pre každého ambiciózneho vysokoškoláka!

Nadácia Slovenskej sporiteľne v spolupráci s neziskovou organizáciou LEAF pripravuje projekt Leto na Slovensku aj tento rok. Na portáli Growni.sk nájdu záujemcovia širokú ponuku príležitostí, na ktorých môžu získať nielen skvelé a unikátne skúsenosti, ale aj pomáhať Slovensku stať sa lepšou krajinou. Stačí len uchopiť výzvu a stať sa súčasťou tímu skvelých neziskoviek, ktoré budujú lepšiu budúcnosť nás všetkých.