Na svojom konte má niekoľko úspešných projektov, dva roky žil a rozbiehal biznis v Silicon Valley. Vladimír Eliáš sa vrátil na Slovensko, kde si získal dôveru investorov a pracuje na aplikácii, ktorá pomáha reštauráciám s vybavovaním objednávok jedla.
V článku sa dočítate:
- čo mu dala skúsenosť v epicentre startupov – Silicon Valley,
- aké projekty oživil a rozbehol,
- čo odporúča startupistom pri rozbiehaní nápadov,
- aký bol návrat na Slovensko a čo ho prekvapilo,
- prečo by Slovensko mohlo byť rajom pre digitálnych nomádov.
Odvážny a neustále v pohybe
Milovník jedla, ktorý zje všetko, čo mu položíte na stôl. „Kamoši mi hovoria aj smetný kôš, zošrotujem všetko. Nerobí to zo mňa práve ideálneho gastronomického kritika, pretože skutočne nie je jedlo, ktoré by mi nechutilo,“ otvára úsmevne náš rozhovor Vladimír Eliáš, nadšenec pre inovácie a podnikateľ, ktorý rozbehol niekoľko startupových projektov po svete. Vrátil sa na východ Slovenska, kde pomáha majiteľom reštaurácií čeliť výzvam po krízovom období.
Vladimír je odjakživa slobodnou dušou. Nájsť a udržať ho len tak na jednom mieste je nesplniteľná misia. Pochádza z Košíc, no už od sedemnástich začal stopovať po Európe takmer s nulovým rozpočtom. „Síce som nemal peniaze na cestovanie, no v tom som nevidel problém. Namiesto hľadania spôsobov, prečo sa to nedá, som sa sústredil na riešenia.“
Na vysokú školu sa vybral 400 kilometrov od domova. Nezamieril však do Bratislavy, ale na Masarykovu univerzitu v Brne. „Chcel som študovať IT, Brno mi prišlo ako dobrá voľba,“ pokračuje v rozprávaní Vladimír.
Ponuka, ktorá sa neodmieta
Brno mu však nestačilo. Absolvoval študijné pobyty na Taiwane a v Južnej Kórei, pol roka pracoval vo Viedni. Napokon dostal štipendium na San Diego State University v Kalifornii, kde sa zlepšoval v tzv. mäkkých zručnostiach. „Mal som už dosť pokročilej matematiky a algoritmov. Vyskladal som si mix predmetov ako rozprávanie na verejnosti či verbálna komunikácia. Američania sú v týchto zručnostiach výrazne lepší. Motivovalo ma postaviť sa každý týždeň v sále pred sto native speakers (rodení hovoriaci, pozn. red.) a prezentovať vtipnú alebo vážnu reč. Musel som sa naučiť predať. Bola to prvá skúška ohňom,“ hovorí o cenných skúsenostiach z Ameriky.
Študentské časy preňho neboli len o skúškach a zlepšovaní sa. Nebál nápady premeniť na skutočnosť. Niektoré projekty sa mu podarilo predať, iné vôbec nevyšli. Z toho si s odstupom času nerobí ťažkú hlavu. Upútal totiž mnoho ľudí a firiem, medzi nimi aj MasterAPP, ktorí vyvíjajú mobilné aplikácie a hry. Zaujal ich jeho ťah na bránku. „Otvárali pobočku v Kalifornii a oslovili ma, či ju viem rozbehnúť,“ opisuje svoju cestu do svetového liahniska inovatívnych projektov a firiem.
Žiadny nápad nie je šialený
Kráčal Kaliforniou a všímal si okolitý život. „Čakal som, že budem chodiť po pozlátených chodníkoch a všetko bude super. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Je tam veľký problém s ľuďmi bez domova a s bezpečnosťou,“ priznáva. Aj keď sa na skúsenosť vie pozrieť kriticky, uvedomuje si, čo všetko mu dali život a práca v Silicon Valley.
Vladimír v Kalifornii ocenil najmä ich nastavenie mysle – všadeprítomný pokrok, slobodnú spoločnosť i otvorenosť novým nápadom. „Príde Elon Musk, povie, že chce letieť na Mars, a pre nich je to normálne. Myslia v horizonte desať, pätnásť rokov dopredu. Na Slovensku hľadíme maximálne dva roky do budúcnosti.”
Kalifornia má niečo, čo je pre startupy veľmi dôležité – veľké množstvo tzv. early adopters (ľudí, ktorí bez problémov skúšajú nové technológie, pozn. red). „Je to raj. Na Slovensku len čakáme na top nemecké produkty bez chýb. Ale slovenské nedotiahnuté nechceme. Niekto to musí spraviť za nás, netolerujeme chyby. V tomto máme čo doháňať.”
Preto sa rozhodol rozbehnúť vlastný nápad. V USA sa inšpiroval, ako môže fungovať optimalizácia procesov či ako sa lepšie zamerať na cieľových zákazníkov. Uvedomil si, že veľké reštauračné reťazce oproti menším podnikom získavajú vďaka technologickému náskoku významnú konkurenčnú výhodu. Práve tu prišla inšpirácia na aplikáciu Eatster.
„Prineste sem to, čo sa vám páči, a buďte súčasťou riešenia.”
Biznis zo zásuvky
Napriek „scestovanosti“ na Slovensko nezabudol. V Košiciach investoval do nehnuteľnosti, ktorú prišiel začiatkom roka 2020 pripraviť na prenájom. „Počítal som, že sa tu zdržím maximálne dva mesiace. Do toho vypukla pandémia a neustále som vnímal správy o tom, ako gastro segment skrachuje a všetky reštaurácie sa zatvoria.“
Prišiel teda nápad. Spomenul si, že má „v šuflíku“ rozpracovanú diplomovú prácu, ktorá digitalizuje proces objednávania jedla. Z aplikácie, ktorá mala slúžiť len na akademické účely, sa razom stala príležitosť a riešenie pre gastro prevádzky.
Eatster digitalizuje objednávacie procesy v priestoroch fast foodov, hotelov, kín, štadiónov, barov či kdekoľvek inde, kde vie priniesť optimalizáciu. Robí to prostredníctvom digitálnych pokladníkov – samoobslužných kioskov a mobilnej aplikácie. Na rozdiel od donáškových služieb vás teda Eatster obslúži priamo na mieste, napríklad v stánku rýchleho občerstvenia, na lyžovačke, vo vlaku či na hokejovom zápase.
Eatster ponúka viacero možností, kam sa ísť najesť. „Chceme urobiť win pre zákazníka, pre majiteľa reštiky aj pre nás. Zákazníkovi ušetríme čas. Majiteľ má vyšší obrat, menej starostí či plytvania nepredaným jedlom. Pre nás to znamená potenciál pre rast.“
„Slovensko má obrovský potenciál v oblasti podnikania.”
Postav, zmeraj, nauč sa a znova
Rozbiehanie nápadov a budovanie ich životaschopnosti v biznise je náročná úloha. Vladimírovi pri tom pomáha najmä mentálne nastavenie, ktoré odpozoroval v zahraničí. „Treba vyvíjať rýchlo. Všetko nemusí byť hneď perfektné. Nevadí, keď sa idea mení, to je práve dobré. Kontakty sú dôležité rovnako ako čas. Doteraz som budoval svoje firmy z vlastného rozpočtu. Zisťujem však, že je lepšie získať financie od investorov a ušetriť si päť rokov života v tom, čo by som robil sám. Takto navyše získam konkurenčnú výhodu,“ delí sa o svoje poznania Vladimír.
Riadi sa cyklom postav, zmeraj, nauč sa a znova. „A tak dokola. Stavanie musí byť malé a rýchle zároveň,“ dodáva Vladimír.
Je tu dobre, poďte sem
Návrat do Košíc, kam za posledných desať rokov zavítal len sporadicky, bol pre Vlada prekvapením. „Košice sa v mnohom zmenili. Sú veľkou medzinárodnou komunitou. Prejdem sa po Hlavnej ulici a počujem nórčinu, japončinu, nemčinu, španielčinu... S tým sa zlepšili aj služby a gastro,“ hovorí.
Oceňuje bezpečnosť a pomalší život bez stresu. „Je tu krásna príroda a obrovský potenciál na rast v podnikaní. Máme čo dobiehať, ale to je pre podnikateľov dobré.“
Tak ako v Kalifornii, ani tu si nenasadzuje ružové okuliare. „Mám isté obavy. Nechcem, aby sme sa na Slovensku stali skanzenom. Ak si nepripustíme inovácie, budú u nás budovať len iné štáty. Obávam sa automatizácie práce, čím sme ako automobilová krajina veľmi ohrození. Ani v školstve nenapredujeme dostatočne rýchlo. Desaťročia sa zanedbávala inklúzia Rómov, čo je podľa mňa veľká časovaná bomba a stále sa to nerieši,“ kriticky hodnotí Vladimír.
A čo by odkázal Slovákom, ktorí váhajú s návratom? „Slovensko síce nie je dokonalé, ale to nie je žiadna krajina. Dá sa s tým niečo robiť, príležitostí je tu neúrekom. Prineste sem to, čo sa vám páči, a buďte súčasťou riešenia,“ uzatvára Vladimír Eliáš, ktorého zásuvky sú stále plné nových nápadov.
Kde vidí Vladimír Slovensko o desať rokov?
„Slovensko je na dobrej ceste, vzniká veľa inovatívnych firiem, ktoré môžu priniesť kvalitné pracovné miesta i príležitosti, ako prilákať mozgy. Veľká šanca sa naskytá v oblasti digitálneho nomádstva, (digitálny nomád je človek, ktorý je pracovne nezávislý od lokality, jeho kanceláriou je svet, pozn. red.), ktoré môže prilákať cudzincov. Môže im vyhovovať krásna príroda a naše hory. Myslím, že pre nich vieme vytvoriť dobré podmienky, pretože vzdialená práca bude čoraz viac trendy. Vidím to ako obrovskú príležitosť.“
#BUDUCNOSTnaSLOVENSKU
V Slovenskej sporiteľni veríme, že Slovensko môže byť krajinou inovácií a užitočných nápadov pre spoločnosť. V spolupráci s Innovate Slovakia chceme vytvárať priestor a podmienky pre rast inovačnej a startupovej scény a prilákať tak tých, ktorí chcú nadobudnuté skúsenosti zúročiť práve na Slovensku. Naším cieľom je vytvárať lepšiu budúcnosť pre nás všetkých.
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš sa narodil v Košiciach. Študoval informačné technológie na Masarykovej univerzite v Brne. Absolvoval stáže v San Diegu, na Taiwane aj v Južnej Kórei. Na svojom konte má viacero úspešných projektov – Tasty Food Scanner či Moderný občan. Minulý rok získal investíciu pre aplikáciu Eatster, ktorá digitalizuje objednávacie procesy v gastro segmente. Rád cestuje, varí a konzumuje jedlo.