Slováci vynakladajú mesačne najviac peňazí na bývanie. V rámci spotrebného koša tvoria výdavky na bývanie, vodu, elektrinu či plyn až štvrtinu. Druhou najväčšou položkou sú potraviny (17%). Podľa údajov Štatistického úradu SR míňajú Slováci najmenej na vzdelávanie, a to necelé 2%.

Dnes zverejnené dáta ohľadom spotrebiteľskej atmosféry na Slovensku za júl tohto roka ukazujú, že spotrebitelia sú v medziročnom porovnaní viac optimistickí. Respondenti boli podľa štatistík o 1,9 bodu optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.

,,Ekonomike sa darí. Platy rastú a pribúda pracovných miest. V tomto roku očakáva rezort financií prírastok až 40-tisíc nových pracovných pozícií a zároveň klesá nezamestnanosť. Ceny v obchodoch za posledné obdobie rástli viac, ako sme toho boli svedkami v uplynulých rokoch. Celovo však sú spotrebitelia optimistickejší,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Ceny tovarov a služieb rástli v 1. štvrťroku 2018 oproti 4. štvrťroku 2017 naprieč celým spotrebným košom. Najviac v doprave, a to o 2,7 % , cena potravín a nealkoholických nápojov vzrástla o 2,2 %. Spotrebitelia si menej priplatili pri oblečení, a to zhruba o 2 %. V porovnaní s 1. štvrťrokom 2017 spotrebiteľské ceny vzrástli o 2,3 %. Najvýraznejšie sa podľa Štatistického úradu SR zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov, a to o 5,7 %. Ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách stúpli o 2,8 %, v doprave a rozličných tovaroch a službách zhodne o 2,5 %.

,,V rámci potravín však nemožno hovoriť o celoplošnom zdražovaní. Niektoré položky rástli viac, niektoré dokonca zlacňovali. Ľudia zvyčajne v obchodoch pociťujú, že ceny rastú rýchlejšie, ako je to v skutočnosti. Platí, že pocitová inflácia je vždy vyššia ako reálna,“ doplnila Buchláková. 

 

Slovenská sporiteľňa, a. s., oddelenie korporátnej komunikácie
Tomášikova 48, 832 37 Bratislava
Lenka Buchláková, analytička, tel.: 0904 519 308 , e-mail: buchlakova.lenka (a) slsp.sk